Επιστημονικοί Υπεύθυνοι

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των Επιστημονικών Υπευθύνων του προγράμματος «Ηρώδης Αττικός: Έργα και Ημέρες»:

eya
eya

Δρ. Άρτεμις Βαλενστάιν

Η Άρτεμις Βαλενστάιν, πήρε το πτυχίο της το 1987 στην Οργάνωση και Διεύθυνση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Α.Σ.Ο.Ε.Ε ενώ συγχρόνως, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Κέντρο Διακοσμητικών και Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών ΒΑΚΑΛΟ. Στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Paris IV έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία (MAITRISE, DEA (1992), και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στη Θρησκευτική Ανθρωπολογία (Paris IV 1997). Στο Παρίσι, σπούδασε επίσης θεατρικό κουστούμι στη σχολή E.S.M.O.D (1987-1989) καθώς και Διακοσμητική Ζωγραφική στο Centre Pictural des Arts Décoratifs CEPIADE (1996).

Εργάσθηκε στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Ascent που οργανώνει συνέδρια και εκδηλώσεις στον τομέα του πολιτισμού, του βιβλίου και της ιατρικής, στην οργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς και στον εκδοτικό οίκο "Διαχρονικές Εκδόσεις". Το 2017 εμπνεύστηκε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς που περιλάμβανε τη συνεργασία καθηγητών και μαθητών της Ανώτατης Σχολής Καλλών Τεχνών Α.Σ.Κ.Τ με τους μαθητές του σχολείου, σε ένα πρόγραμμα τοιχογραφιών που εκτελέστηκε σε ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου.

Δρ. Ανδρονίκη Μακρή

Η Ανδρονίκη Μακρή είναι πτυχιούχος (1988) Κλασικής Φιλολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας (1994) του Παν/μίου της Οξφόρδης (Μ. Βρετανίας). Είναι μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας, διαχειρίστρια και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Μορφωτικού και Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού. Το 1995 ήταν επισκέπτης ερευνήτρια στο Center for Hellenic Studies, Washington DC και το 1997.ήταν υπότροφος του Shelby White- Leon Levy Program for Archaeological Publications. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζει στην ιστορία και επιγραφική της Αθήνας των κλασικών χρόνων και της ελληνιστικής και ρωμαϊκής Πελοποννήσου.

Έχει στο ενεργητικό της πληθώρα επιστημονικών διαλέξεων και ομιλιών καθώς και επιστημονικών δημοσιεύσεων αρχαίων ελληνικών επιγραφών, και μελέτες που αφορούν στην έρευνα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν το κεφάλαιο “Dionysiac Festivals in Athens and the Financing of Comic Performances” στο The Oxford Handbook of Greek and Roman Comedy (εκδ. M. Fontaine και A. Scafuro, Oxford 2014) καθώς και την νέα έκδοση των μετευκλειδίων χορηγικών επιγραφών της Αττικής στον τόμο IG II³ 4, 1 (2014) της Berlin-Bradenburgische Academie der Wissenschraften (βλ. Voluminis II et III Editio Tertia, Pars IV, Fasciculus I, Pars IV. Dedicationes et Tituli Sacri, Fasciculus I, Dedicationes Publicae. Edidit Jaime Curbera, Choregicas Edidit Andronike K. Makres, De Gruyter (2014) 164-208).

Δρ. Γιάννης Λιγνάδης

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Ιστορία-Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1983-88). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μ. Βρετανίας (1997-2000) και είναι διδάκτωρ Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.(Τμήμα Θεατρικών Σπουδών). Εργάστηκε επί πολλά έτη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Αρσάκειο Ψυχικού). Ως κλασικός φιλόλογος ειδικεύεται στην λογοτεχνική κριτική σε έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος. Δίδαξε Ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου και Δραματουργία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2001-2008). Διδάσκει Δραματολογία και Αρχαίο Δράμα στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (2001-2017).

Έχει συγγράψει πρωτότυπα θεατρικά έργα και διασκευές αρχαιόθεμων έργων, τα πλείστα εκ των οποίων έχουν παρασταθεί στην ελληνική θεατρική σκηνή. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες, δοκίμια και άρθρα σχετικά με την αρχαία λογοτεχνία και το θέατρο. Έχει μεταφράσει έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και πλήθος αρχαίων ελληνικών επιγραφών (επιτύμβιες). Μεταφράσεις έργων διεθνούς ρεπερτορίου, αρχαίου δράματος (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Μένανδρος) και εκτενή αποσπάσματα από το έργο του Θουκυδίδη έχουν παρασταθεί επί σκηνής.