Ηρώδης & Κηφισιά

Ο Ηρώδης Αττικός, ο πλέον οικονομικά επιφανής πολίτης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές, δημιουργούς και ευεργέτες του 2ου μ.Χ. αιώνα. Τα έργα του κοσμούν μέχρι σήμερα την πόλη των Αθηνών. Ο Ηρώδης υπήρξε και φημισμένος δάσκαλος ρητορικής που αγάπησε και τίμησε με πάθος την αρχαία ελληνική γραμματεία. Με τα έργα του, έκανε εκ νέου την Αθήνα κέντρο πολιτισμού.

Το όνομα του είναι σήμερα γνωστό από το Ωδείο που έχτισε στους πρόποδες της Ακρόπολης, όμως λίγοι γνωρίζουν πως υπήρξε ο πιο μεγάλος ευεργέτης στον αρχαίο κόσμο, ίσως μεγαλύτερος και από τον αυτοκράτορα Αδριανό

Στην περιοχή της Κηφισιάς, έχουν βρεθεί αρχαία κατάλοιπα από την πολυτελή έπαυλη του Ηρώδη που περιγράφεται στο έργο του Ρωμαίου συγγραφέα Αύλου Γέλλιου «Αττικαί Νύκτες», πολλές επιγραφές και γλυπτά που κοσμούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την αρχαιολογική συλλογή του Δήμου Κηφισιάς (ανάμεσα τους και η διασημότερη προτομή του Ηρώδη Αττικού), καθώς και ο ταφικός θάλαμος και οι σαρκοφάγοι των παιδιών του Ηρώδη.

Καθώς ο Ηρώδης Αττικός υπήρξε κάτοικος του αθηναϊκού αυτού προαστίου σχεδόν πριν 2.000 χρόνια, επιλέχθηκαν τα σχολεία που υπάγονται στο Δήμο Κηφισιάς. Ακολούθως, ο «Ηρώδης Αττικός: Έργα και Ημέρες» έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου.