Εκπαιδευτικές Εκδρομές

Ο «Ηρώδης Αττικός: Έργα και Ημέρες» περιλαμβάνει τρεις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του Ηρώδη Αττικού. Κατά τις εκπαιδευτικές εκδρομές γίνονται ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Οι μαθητές παρουσιάζουν την μέχρι τότε πορεία των εργασιών τους. Οι δράσεις των εκδρομών φωτογραφίζονται και βιντεοσκοπούνται, προκειμένου να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος το σχετικό υλικό. Η μεταφορά των μαθητών, των καθηγητών και των λοιπών συντελεστών του προγράμματος θα πραγματοποιείται με δύο μισθωμένα τουριστικά λεωφορεία, χωρητικότητας πενήντα θέσεων το καθένα.

Κηφισιά και Μαραθώνας

Θα πραγματοποιηθεί μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Κηφισιά και στον Μαραθώνα. Στην Κηφισιά οι μαθητές θα επισκεφθούν τον ταφικό θάλαμο της οικογένειας του Ηρώδη, που βρίσκεται στην πλατεία της Κηφισιάς. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κηφισιάς έχει προγραμματίσει, ως μέρος του προγράμματος, να τοποθετήσει νέες ενημερωτικές πινακίδες για τους επισκέπτες του μνημείου. Επίσης, θα γίνει επίσκεψη στην τοποθεσία που βρίσκονται τα αρχαία κατάλοιπα της έπαυλης του Ηρώδη, καθώς και στην Παναγία Ξυδού όπου βρέθηκαν εντοιχισμένες επιγραφές. Στον Μαραθώνα, θα γίνει επίσκεψη στο ιερό των Αιγυπτίων Θεών, που κατασκεύασε εξ ολοκλήρου ο Ηρώδης Αττικός και του οποίου πολλά αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέλη βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Ο τύμβος και το τρόπαιο της μάχης του Μαραθώνα θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης, καθώς ο Ηρώδης είχε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με το ιστορικό αυτό γεγονός.

egyptiandogs

Εύα Κυνουρίας και Αρχαία Ολυμπία

Θα πραγματοποιηθεί διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Εύα Κυνουρίας και στην Αρχαία Ολυμπία. Την πρώτη μέρα, οι μαθητές θα επισκεφθούν την έπαυλη του Ηρώδη στην Εύα Κυνουρίας, ίσως το σημαντικότερο μνημείο των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων στον ελληνικό χώρο. Επίσκεψη θα γίνει και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους, όπου εκτίθενται πολλά από τα ευρήματα της έπαυλης. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, με ειδική άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, μαθητές θα επισκεφθούν την έπαυλη του Ηρώδη (η οποία δεν είναι ανοιχτή στο κοινό). Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί απογευματινή επίσκεψη στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ» στην Τεγέα Αρκαδίας. Οι μαθητές θα περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος και θα λάβει μέρος και προκαταρκτική παρουσίαση των εργασιών τους. Η διανυκτέρευση θα γίνει σε ξενοδοχείο στην Ολυμπία. Την δεύτερη μέρα, οι μαθητές θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στο Υδραγωγείο και το Νυμφαίο του Ηρώδη καθώς και τα σχετικά κινητά ευρήματα που φυλάσσονται στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

eya
nymphaio

Ωδείο Ηρώδη Αττικού και Ε.Α.Μ.

Θα πραγματοποιηθεί μονοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ωδείο του Ηρώδη Αττικού στους πρόποδες της Ακρόπολης και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με σκοπό την μελέτη της ρωμαϊκής συλλογής η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα σχετικά με την εποχή του Αυτοκράτορα Αδριανού και του Ηρώδη Αττικού.

eya